Mit tegyek, ha vizesedik a fal?

Társasházaink és kertesházaink, illetve régi épületeink falainak nedvesedése nem csak kizárólag esztétikai problémát jelenthet, de sajnos hosszú távon teljes házszerkezet romlását is eredményezheti. Mindemellett komoly egészségügyi problémákat is előidézhet a bent élők számára, ami újabb nagy kockázatot jelent, amennyiben nem cselekszünk azonnal. Az állandósuló párás levegő kiváló melegágya lesz a különböző gombák megtelepedésének, amely így erős allergiás és asztmás reakciókat válthat ki a lakóknál. A páratartalom miatti hideg érzet, pedig könnyebben vezet megfázáshoz hasonlatos gyakori tünetekhez.

Mi okozhatja a falnedvességet?

Az emelkedő falnedvesség vagy kapilláris víz régi épületek egyik tipikus sajátossága. Ezen épületek építésének az idején az építkezők még nem alkalmaztak, vagy nem is tudtak alkalmazni vízszigetelő anyagokat. Ilyen anyag például a bitumen és a hasonló, napjainkban vízszigetelésben alkalmazott anyagok.

Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy nem csak a régi épületeknél fordulnak elő ilyen tünetek. A nem megfelelően megépített vagy vízszigetelt házaknál ezek problémák ugyanúgy megjelennek. Ezért azt javasoljuk, hogy amennyiben ilyen jellegű vizesedést érzékel az épület egyes részein, azonnal cselekedjen, hogy még időben, a lehető legkisebb anyagi ráfordítással tudja eszközölni a kellő javításokat és pótolni a hiányzó szigetelést.

Mi okozza ezt a feláramlást?

Ezt a káros jelenséget a víz felületi feszültsége okozza a falban. Ugyanis a vízmolekulák polarizációja az, aminek a közvetlen következménye az úgynevezett hajszálcsövesség. Így a kapilláris hatás miatt a falban a víz felfelé fog „kúszni”. A mozgás közben további elektromágneses mezőt hoz létre, ezzel növelve a már említett kapilláris hatást.

Mennyire gyorsan cselekedjünk?

Az ilyen jellegű vizesedési problémákat, egyértelmű, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kell orvosolni. Bizonyos esetekben – többnyire a régi épületeknél –, maga az épület épsége a tét, míg más esetben, például a további penész kialakulással, az ott élők egészségét is nagyban kockáztatjuk. Ahhoz, hogy gátat szabjunk ezeknek a káros hatásoknak és következményeiknek, mindenképpen érdemes a lehető legmodernebb technológiai megoldásokhoz folyamodnunk, olyan megoldásokhoz, amelyekkel kizárhatjuk a továbbiakban felmerülő hasonló eseteket.

Skflex tanácsok!

Mivel a falak nedvesedése – kiváltó októl függetlenül – komoly károkat okozhat az épületek szerkezeti állapotában, és ahogy azt már fentebb is leírtuk az egészségünkre is károsan hathat, így mindenekelőtt kérjük ki egy valódi szakember véleményét. Ő, a falnedvesség mérése után fel fogja vázolni a számunkra lehetséges kivitelezhető megoldásokat. A falnedvesedés megszüntetése a mai technológiai újításokkal már saját kezűleg, akár házilag is megvalósítható, de ehhez mindenképpen érdemes tisztán látnunk, hogy tudjuk, hogy valójában mekkora is a baj.

Mechanikai vágás: Az ötlet lényege, hogy magában a szerkezetben egy áthatolhatatlan membránt helyeznek el, amely teljesen blokkolja az emelkedő nedvességet. A behatoló munka nagyon intenzív, amely veszélyeztetheti a szerkezet stabilitását.

Elektroozmotikus áramlás: Ha nagyon kis elektromos töltést "fecskendeznek" be az épület szerkezetének adott részébe, akkor a falnedvesség megállítása terén hatás érhető el. Azonban ennek a rendszernek a hatékonyságát gyakran megkérdőjelezik. Az alkalmazás meglehetősen bonyolult, az üzemeltetési költségek magasak és folyamatos karbantartást igényel a rendszer.

Porózus habarcs alkalmazása: A megoldás előnye, hogy a használatra kész porózus habarcs elősegíti a falazatban megtartott nedvesség párologtatását. A speciális szerek nagy póruseloszlást és diffúz kapilláris szerkezetet adnak a habarcsnak. A nagy pórusok biztosítják, hogy a víz elpárologjon, majd hagyják, hogy a sók nagyobb térben kristályosodjanak ki, ezzel elkerülve a veszélyes tágulási jelenséget a vakolatban és a falazatban.

Kémiai megoldások: Hosszú évek óta találkozhatunk azzal, hogy különböző típusú vegyi anyagokkal igyekeznek gátat vetni a falak nedvesedésének. Ezek a megoldások a számos előny mellett azonban több hátrányt is rejtenek. Egyes módszereknél a kezelt zárt területtől legalább 48 órán keresztül távol kell tartani az állatokat és az embereket, az alkalmazott anyag gyúlékony, a befecskendezéshez nyomás szükséges és végül, de nem utolsó sorban az eljárást csak speciális szakértelemmel rendelkezők végezhetik. Más kémiai megoldásnál a reagáláshoz szükséges a CO2 jelenléte. Vastagabb falakban az eljárás hatékonysága alacsonyabb, míg relatív alacsony a hatékonyság a nedvesség jelenlétében.

Kémiai kezelés természetes gravitáció segítségével: A módszer lényege, hogy a bejuttatott anyag a természetes gravitáció segítségével diffundál a szerkezet pórusain keresztül. A viszonylag alacsony költség mellett a folyamat nagyon hosszú, és az injekciós edények folyamatos utántöltést igényelnek. Amellett, hogy a rendszer hosszú ideig esztétikailag sem nyújt kellemes látványt, nagy a valószínűsége annak is, hogy nem tudunk elérni vele homogén injektálást. A megoldás hátránya továbbá az is, hogy a befecskendezett folyadék kb. 90 százaléka csak hordozó anyag, aminek a hatás érdekében el kell párolognia. A természetes gravitációs módszer mellett a kémiai kezelések közé sorolhatók az oldószer alapú rendszerek is, amelyek gyorsan kikeményednek, kevésbé hatékonyak a diffúziós folyamatban, különösen vastagabb falak esetében.

Egy igazán jó tanács, amiért nem kell messzire mennie!

Ha kevesebb bontási munkálattal és kosszal szeretnénk megoldani a problémát, akkor olyan hatékony, falba juttatott tömítőanyagra van szükség, amely bejut az összes résbe és száradás után a hajszálrepedésekben is elzárja a víz útját, ami által vízállóvá teszi a szigetelt területeket.

A módszer a legtöbb épületnél alkalmazható és biztos vízzáró réteget képez. A Sika a felszivárgó talajnedvesség megállítására, a sók lekötésére, a víz elpárologtatására, a lélegző fal létrejöttére SikaMur vízzáró injektáló krémet és a rendszer részét képező falszárító vakolatot ajánlja.

SikaMur, az önállóan, kivitelező nélkül is alkalmazható, tökéletes eljárás

A kárelhárításhoz előzetes szakmai képzés nélkül is neki lehet állni, hiszen a legtöbb falazat típus esetén jól használható, és semmilyen extra hozzáértést nem igényel:

 • az anyagmennyiség könnyen kiszámítható
 • az injektáló lyukakat nem kell benedvesíteni
 • nem kell utána tölteni az injektáló anyagot
 • nincs szükségünk drága injektáló berendezésre
 • a SikaMur-Dry falszárító vakolat felhasználása is egyszerű, hiszen csak egykomponensű, és a vakolandó felület nem igényel semmilyen bonyolult előkészítést
 • a vakolat felvitelét követően csupán glettelésre, vagy szilikát alapú festésre van szükség

Gazdaságos megoldás a talajnedvesség szigetelés terén

 • nincs szakkivitelezői munkaköltség
 • egy rendszeren belül tudjuk elvégezni a víz elpárologtatását a falszerkezetből, lekötni a sókat a habarcsrétegben és megakadályozni, hogy a továbbiakban sóvirág és penész alakuljon ki
 • gazdaságos csomagolások (injektálókrémnél 600 ml-es unipack, szárítóvakolatnál 25 kg/zsák kiszerelés)
 • mind az injektálás, mind a falszárító vakolat felhelyezése során nagyon kevés lesz az anyag- és hulladékveszteség
 • injektálás során nem kell tartani az anyag visszafolyásától
 • a falszárító vakolat akár külső, akár belső falazat esetén is alkalmazható

Időtálló, professzionális minőség hosszútávon

 • az injektáló krém koncentrátum 80% feletti aktív szilán-bázisú víztaszító hatóanyag tartalommal rendelkezik, így más szilikonát tartalmú vízszigetelő anyagokkal ellentétben hosszútávon segíti a víz elpárolgását a falazatból, a sókivirágzás megakadályozását, a sók lekötését a habarcsrétegben
 • a szárítóvakolat speciális légpórusokat és adalékanyagokat tartalmaz, emiatt engedi lélegezni a falat
 • a jó eredményt nemcsak tömör téglafalak, hanem az üreges falak, szabálytalan formájú kő, vagy zúzott kő töltésű falaknál is elérhető

Érdeklődjön az skflex.hu munkatársainál! Keressen minket telefonon nyitvatartási időben és szakértő kollégáink minden kapcsolódó kérdésére válaszolni fognak! Ne habozzon! Válassza a svájci Sika cég bizonyítottan működő és tökéletes megoldásokat kínáló termékeit, és orvosolja problémáit az elérhető legmodernebb technológiákkal! Nézzen körül nálunk, és garantáljuk hogy nem fog csalódni!

homepencildatabaseenvelopestorecartphone-handsetphonemap-markerquestion-circle